income

Φορολογία

Μεγάλες ανατροπές στη φορολογία τον Μάρτιο

 Μήνας μεγάλων ανατροπών στη φορολογία θα είναι ο Μάρτιος.

 Σειρά παρεμβάσεων που έχουν ήδη πάρει τη μορφή νομοθετικού κειμένου βρίσκονται "υπό έγκριση" από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και η κατάθεσή τους στη Βουλή έχει καθυστερήσει σημαντικά δημιουργώντας ακόμη και… παρενέργειες. Μέχρι το τέλος του μήνα, ωστόσο, αναμένεται όλα να έχουν ξεκαθαριστεί καθώς με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του μνημονίου θα οριστικοποιηθούν και όλες οι αλλαγές που θα γίνουν στη φορολογία και ειδικά στον τρόπο με τον οποίο θα φορολογηθούν τα εισοδήματα φέτος και τα επόμενα χρόνια.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εξής αλλαγές στη φορολογία:

 -νέες κλίμακες φορολόγησης του εισοδήματος. Οι νέες κλίμακες πρόκειται να οριστικοποιηθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση. Στο εισόδημα από μισθούς και συντάξεις έρχεται αύξηση του φορολογικού βάρους πάνω από τα 30.000 ή 35.000 ευρώ με αυξήσεις συντελεστών. Η κλίμακα που θα ισχύσει για τους μισθούς θα ισχύσει και για το εισόδημα των ελευθέρων επαγγελματιών αλλά χωρίς αφορολόγητο όριο. Αυτό σημαίνει επιβαρύνσεις πάνω από τα 30.000 ευρώ για όλους τους επαγγελματίες. Στο εισόδημα από ενοίκια έρχονται επιβαρύνσεις από το πρώτο ευρώ μέσω της αύξησης των συντελεστών της υφιστάμενης κλίμακας. Επιβαρύνσεις πάνω από τις 30.000 ευρώ έρχονται και τους φορολογούμενους που αθροιστικά από κάθε πηγή έχουν εισόδημα πάνω από αυτό το όριο. Αυτό θα γίνει μέσω των αλλαγών στην κλίμακα υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης.

-επέκταση χρήσης πλαστικού χρήματος. Το νομοθετικό κείμενο για το πλαστικό χρήμα είναι έτοιμο και προβλέπει την σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα πρέπει προκειμένου να έχουν έκπτωση φόρου που οδηγεί σε αφορολόγητο όριο να δαπανούν μέρος τους εισοδήματός τους με πλαστικό χρήμα. Το ποσοστό του εισοδήματος που θα πρέπει να δαπανάται με πλαστικό χρήματα θα κυμαίνεται από 15% έως 40% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος. Ωστόσο, ειδικά για φέτος θα αναγνωρίζονται και οι δαπάνες με τη λήψη χάρτινων αποδείξεων

-παράταση απόσυρσης. Η σχετικές διατάξεις είναι έτοιμες για κατάθεση στη Βουλή και περιμένουν απλώς την έγκριση των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας. Προβλέπουν την παράταση του μέτρου το νωρίτερο έως το τέλος Απριλίου και μάλιστα επαναφορά του σε ισχύ αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2016. Να σημειωθεί, πάντως, ότι οι θεσμοί έχουν εκφράσει επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα και αποτελεσματικότητα της παράτασης του μέτρου και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο, αν και με μικρές πιθανότητες, να μην παραταθεί τελικά.

-νομιμοποίηση αδήλωτων κεφαλαίων. Η ρύθμιση είναι έτοιμη και αυτή περιμένει την τελική έγκριση των θεσμών. Σύμφωνα με την πρόταση για τη ρύθμιση που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Οικονομικών, ο φόρος για τη νομιμοποίηση των αδήλωτων κεφαλαίων θα υπολογιστεί με την κλίμακα φορολόγησης που ίσχυε κατά το χρόνο που αποκτήθηκαν τα κεφάλαια. Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος επιλέξει να επενδύσει τα κεφάλαια στην Ελλάδα (τοποθέτηση σε προθεσμιακή κατάθεση, αγορά ακινήτου, σύσταση επιχείρησης κα) τότε θα του δοθούν εκπτώσεις από το φόρο. Η τρόικα έχει εκφράσει αντιρρήσεις για αυτές τις εκπτώσεις και επιθυμεί να δοθεί μόνο η διευκόλυνση τμηματικής εξόφλησης του φόρου.


Τι θα ισχύσει για φορολογικές δηλώσεις, αποδείξεις και δόσεις

Όπως επισήμανε ο κ. Αλεξιάδης, σε τηλεφωνική παρέμβαση στην εκπομπή “Mega Σαββατοκύριακο”, “εξετάζουμε το θέμα του φορολογικού ανταγωνισμού ιδιαίτερα σε ευαίσθητες εθνικά, κοινωνικά και πολιτικά περιοχές”, επισημαίνοντας πως η η κυβέρνηση διαπραγματεύεται αυτό το μέτρο με τους θεσμούς και “ελπίζω να υπάρξει θετική κατάληξη”.

Αναφερόμενος στις φορολογικές δηλώσεις, παραδέχτηκε πως υπάρχει καθυστέρηση ενός μηνός, που αποτελεί κυρίως δική του ευθύνη και τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί οι διμηνιαίες δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου να γίνουν μηνιαίες και περισσότερες, ώστε να υπάρξει καλύτερη κατανομή των φορολογικών υποχρεώσεων μέσα στη χρονιά. Η πρώτη δόση, συμπλήρωσε, ελπίζουμε πως θα είναι το Μάιο.

Ερωτηθείς για το τι θα συμβεί τελικά με τις αποδείξεις, υπογράμμισε ότι θα κατατεθούν άμεσα νομοσχέδια όπου θα υπάρξει διάταξη για όσους έχουν δικαίωμα αφορολόγητου να χτίζουν ένα ποσοστό αυτού με πλαστικό χρήμα, για το οποίο δεν θα χρειάζεται να κρατούν αποδείξεις. Εκτίμησε, δε, πως τα νομοσχέδια αυτά θα κατατεθούν εντός της εβδομάδας στη Βουλή.

Αναφέρθηκε επίσης στη διάταξη που θα καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή, σύμφωνα με την οποία όλες οι δωρεές, είτε σε είδος είτε σε επίπεδο παροχής υπηρεσιών, που έγιναν ή θα γίνουν από εδώ και πέρα σε φορείς του δημοσίου θα απαλλαγούν από ΦΠΑ. Δευτέρα ή Τρίτη κατατίθεται στη Βουλή και ελπίζω να ψηφιστεί ομόφωνα, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός. Γενικότερα, ωστόσο, υπογράμμισε πως οι πολίτες πρέπει να ζητούν αποδείξεις ώστε να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή.


Εφορίες τέλος για το κοινό εντός του 2016

Ολες οι συναλλαγές κατόπιν ραντεβού και ηλεκτρονικά

Οι εφορίες θα κλείσουν τις πόρτες τους για το κοινό εντός του 2016. Σε πρώτη φάση η επίσκεψη στην εφορία θα γίνεται κατόπιν ραντεβού και σταδιακά κάθε συναλλαγή θα πραγματοποιείται μόνο ηλεκτρονικά ή με αλληλογραφία.

Το κλείσιμο των εφοριών για το κοινό προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης σε συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των εφοριακών (ΠΟΕ-ΔΟΥ). Σε σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ ΔΟΥ αναφέρεται ότι οι εκπρόσωποι των εφοριακών ενημερώθηκαν από τον κ. Αλεξιάδη ότι «οι εφορίες μέσα στο 2016 σταδιακά θα σταματήσουν να υποδέχονται κοινό και όταν απαιτείται προσέλευση στη ΔΟΥ θα γίνεται με ραντεβού για να εξοικονομηθεί προσωπικό για τον έλεγχο».

Επίσης, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΔΟΥ, ο κ. Αλεξιάδης τους ενημέρωσε για τα εξής: Προς το παρόν το ΣΔΟΕ θα λειτουργήσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Αντικείμενο του ΣΔΟΕ θα είναι το οικονομικό έγκλημα, όπλα, ναρκωτικά, διαχειριστικοί έλεγχοι, θέματα απάτης, τήρηση Κοινοτικής νομοθεσίας. Προβλέπεται να ενισχυθεί με προσωπικό και εργαλεία, στα πρότυπα των Ευρωπαϊκών αντίστοιχων σωμάτων, δεν καταργούνται οι οργανικές του θέσεις, μεταφέρονται 500 υπάλληλοι από το ΣΔΟΕ στην ΓΓΔΕ.

Έμπειρο προσωπικό θα φύγει από το ΣΔΟΕ και έμπειρο θα παραμείνει. Δεν θα χάσουν τίποτα οι έμπειροι ελεγκτές και δεν καθιερώνονται οι πιστοποιημένοι. Τα κριτήρια επιλογής δεν θα είναι κομματικά, θα ληφθεί σοβαρά υπόψη η δήλωση προτίμησης και περιμένει προτάσεις από την ΠΟΕ-ΔΟΥ για τα κριτήρια και τη διαδικασία. Οι υποθέσεις του ΣΔΟΕ θα καταγραφούν με ειδικό τρόπο και θα γίνει επιτροπή από τους εμπλεκόμενους, δηλαδή ΓΓΔΕ, ΣΔΟΕ, Αν. ΥΠΟΙΚ, Υπ. Διαφθοράς, για την επιλογή. Οι Οικονομικοί Εισαγγελείς θα αποφασίσουν από ποια υπηρεσία, ΣΔΟΕ ή ΓΓΔΕ, θα εκτελούνται οι εισαγγελικές παραγγελίες.


Τα μέτρα της συμφωνίας για τους αγρότες - Η νέα φορολογία των αγροτών

Σκληρά μέτρα για τους αγρότες που ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις και ιδιαίτερα στο φορολογικό καθεστώς που διέπει τον πρωτογενή τομέα φέρνει η νέα συμφωνία ενώ οι αγρότες προετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, προειδοποιώντας ότι δεν αντέχουν να πληρώσουν ούτε ένα ευρώ παραπάνω.

Μεταξύ άλλων η συμφωνία προβλέπει την αυστηροποίηση του ορισμού του αγρότη αλλά και την κατάργηση της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου. Τον Οκτώβριο με ενδιάμεσο σκαλοπάτι το 20% για το 2016, θα σκαρφαλώσει ο φόρος των αγροτών στο 26% το 2017, ενώ σταδιακή θα είναι και η αύξηση των εισφορών στον ΟΓΑ.

ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Από το 13% στο 20% ο φόρος 2016 – Στο 26% το 2017 Σταδιακή αύξηση εισφορών στον ΟΓΑ.

Η κυβέρνηση καλείται να φιλοτεχνήσει τις επόμενες ώρες το μοντέλο του «κατά κύριο επάγγελμα αγρότη» με στόχο να αμβλύνει τις δυσμενείς συνέπειες που θα έχει τα επόμενα χρόνια ο διπλασιασμός της φορολογίας εισοδήματος των δραστηριοποιούμενων στην αγροτική παραγωγή. Θα υπάρχει στήριξη τους όμως μέσα από παρεμβάσεις και άλλα μέτρα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης 2014-2020. Σε αναβρασμό πάντως βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος από την κατάργηση προνομίων του και τις αλλαγές που θα επέλθουν στη φορολόγηση και την ασφάλισή του.

Σε αναβρασμό πάντως βρίσκεται ο αγροτικός κόσμος από την κατάργηση προνομίων του και τις αλλαγές που θα επέλθουν στη φορολόγηση και την ασφάλισή του.


Πάει για το 2016 ο φόρος εισοδήματος αγροτών

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση για τη φορολόγηση του κρασιού, αλλά και οι αγροτικές αντιδράσεις της κινητοποίησης της 18ης Νοεμβρίου, η κυβέρνηση εξασφάλισε τη συναίνεση των δανειστών προκειμένου να μη ληφθούν άλλα φορολογικά μέτρα εντός του 2015.

Ο διπλασιασμός φόρου των αγροτών δεν θα περιληφθεί στη νέα λίστα προαπαιτούμενων και θα μετατεθεί πιθανότατα για το 2016.Αυτό σημαίνει ότι ο διπλασιασμός του φόρου των αγροτών, η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των ενοικίων και η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς δεν θα περιληφθούν, σύμφωνα με πηγή του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, στη νέα λίστα των προαπαιτούμενων για το 1 δις ευρώ.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι είναι συμφωνημένα μνημονιακά μέτρα που περιέχονται στις δεσμεύσεις του Οκτωβρίου.

Η Αθήνα θα πρέπει να οριστικοποιήσει τη λίστα με τα νέα προαπαιτούμενα που συνδέονται με δόση 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να συζητηθεί με το κουαρτέτο των θεσμών που αναμένεται να επιστρέψει στην ελληνική πρωτεύουσα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με τη φορολογία, το πακέτο περιλαμβάνει αυξήσεις στους συντελεστές φορολογίας για τους αγρότες με ταυτόχρονη αύξηση της προκαταβολής φόρου καθώς και στους φορολογούμενους που εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια. Επίσης θα υπάρξουν αλλαγές στις κλίμακες των φυσικών προσώπων με ενσωμάτωση της εισφοράς αλληλεγγύης, κατάργηση φοροαπαλλαγών και αλλαγές στα τεκμήρια. Στόχος να μεταφερθεί το βάρος στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα και να υπάρξουν ελαφρύνσεις στα χαμηλά. Στο πλαίσιο αυτό το αφορολόγητο των 9.550 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους αναμένεται να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα και θα συνδυαστεί με τη χρήση του πλαστικού χρήματος. Επιπρόσθετα θα ολοκληρωθεί το νέο περιουσιολόγιο, προωθείται ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη κρυφών καταθέσεων στο εξωτερικό και την Ελλάδα με ισχυρά κίνητρα και θα αλλάξει το πλαίσιο λειτουργίας της Γενικής γραμματείας δημοσίων εσόδων με πλήρη αυτονόμησή της από πολιτικές παρεμβάσεις.


Στα 20 λεπτά ανά λίτρο ο φόρος στο κρασί

Σε 20 λεπτά το λίτρο, που σημαίνει ότι στη φιάλη (750 ml) η επιβάρυνση θα είναι 15 λεπτά διαμορφώνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο κρασί.

Ειδικότερα, με τη ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα μειώνεται η επιβάρυνση στο κρασί από 40 που προβλεπόταν σε 20 λεπτά το λίτρο, που σημαίνει ότι στη φιάλη (750 ml) η επιβάρυνση θα είναι 15 λεπτά (αντί για 30 λεπτά).

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφωνας Αλεξιάδης ανακοίνωσε ότι η επιβάρυνση αφορά την εγχώρια κατανάλωση, δηλαδή και τα ελληνικά και τα ξένα κρασιά.

Για τα κρασιά που προορίζονται για εξαγωγή θα υπάρξει άλλη ρύθμιση, πρόσθεσε.

Η απόφαση ελήφθη ύστερα από συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, η κυβέρνηση κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 13 που αφορά τα κρασιά.


Εφορία: Ζητά 3,1 δισ. από το 40% των φορολογούμενων

Ασήκωτα τα φετινά εκκαθαριστικά αλλά έρχονται και χειρότερα αφού το 2016 το Μνημόνιο προβλέπει αύξηση των φόρων εισοδήματος κατά 1,5 δισ. Υψηλότερα τα έσοδα τον Αύγουστο σε σχέση με το στόχο. Μέχρι την Παρασκευή η κατάθεση των δηλώσεων.

Βαριά θα είναι τα φετινά εκκαθαριστικά της εφορίας και δυστυχώς, του χρόνου μπορεί να τα αναπολήσουμε.

Του χρόνου, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, έχουμε ήδη «καπαρώσει» αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες ενώ προ των πυλών βρίσκεται η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και νέες αλλαγές οι οποίες, όπως αποκαλύπτει το Μνημόνιο, θα πρέπει να φέρουν πρόσθετα έσοδα 1,5 δισ. ευρώ.

Αυτά όμως, θα τα βρούμε μπροστά μας στη συνέχεια.

Επί του παρόντος, τα στοιχεία της ΓΓΔΕ για την εκκαθάριση περίπου 5,8 εκατομμυρίων δηλώσεων δείχνουν χρεωστικό ραβασάκι για τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους και συνολικό «πακέτο» φόρων 3,1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, από τις 5.774.893 φορολογικές δηλώσεις οι οποίες είχαν εκκαθαριστεί έως χθες, προέκυψαν 2.413.624 χρεωστικά εκκαθαριστικά τα οποία μοιράζονται πρόσθετους φόρους 3,112 δισ. ευρώ.

Η πρώτη δόση, για όσους υπέβαλλαν τις δηλώσεις τους έως τις 19 Ιουλίου, έπρεπε να καταβληθεί έως το τέλος Ιουλίου, για τους υπόλοιπους η προθεσμία έληξε την περασμένη Δευτέρα και οι προθεσμίες για επόμενες δύο δόσεις είναι κοινές για όλους: έως το τέλος Σεπτεμβρίου η δεύτερη δόση, έως το τέλος Νοεμβρίου η τρίτη δόση.

Για μία ακόμα χρονιά, οι εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών υποδεικνύουν μαζική χρήση των πιστωτικών καρτών από τους φορολογούμενους για την πληρωμή των φόρων εισοδήματος , προκειμένου αφενός να λάβουν την έκπτωση 2% από την εφάπαξ εξόφληση, αφετέρου να σπάσουν σε πολλές δόσεις – χωρίς ρύθμιση- την οφειλή τους, με όχημα την πιστωτική τους κάρτα.

Αυτή άλλωστε είναι μία από τις παραμέτρους αύξησης των δημοσίων εσόδων τον Αύγουστο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έσοδα ήταν τον περασμένο μήνα υψηλότερα κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο.

Η δεύτερη και ίσως σημαντικότερη παράμετρος αύξησης των δημοσίων εσόδων τον Αύγουστο είναι ότι οι στόχοι είχαν τεθεί με την παραδοχή ότι η πρώτη δόση φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα είχε εισπραχθεί τον Ιούλιο, οπότε και σημειώθηκε δραματική υστέρηση.

Ο λογαριασμός της εφορίας, ακόμα δεν έχει κλείσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες χθες υπεβλήθησαν περισσότερες από 20.000 δηλώσεις (χωρίς πρόστιμο αλλά με προσαύξηση φόρου κατά 0,73% η υποβολή έως την Παρασκευή) και προχθές επιπλέον 27.000.

Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι σήμερα και αύριο αναμένονται και οι...τελευταίοι περίπου 50.000. Μετά τις 4 Σεπτέμβρη, όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις τους εκτός από την προσαύξηση φόρου θα επιβαρύνονται και με πρόστιμο 100 ευρώ.


Τι «παίζει» με την αναδιανομή του ΕΝΦΙΑ

ΕΝΦΙΑ

Πού εστιάζει το υπουργείο Οικονομικών για ελαφρύνσεις και επιβαρύνσεις. Οι δυσκολίες στις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, τα ραβασάκια και η πληρωμή της λυπητερής. Τι δείχνει η «ακτινογραφία» από τις ιδιοκτησίες ακινήτων στη χώρα.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης θέλει να κάνει ένα λίφτινγκ δικαιοσύνης στον ΕΝΦΙΑ του 2015. Το αν θα προλάβει ή αν θα τον αφήσει η τρόικα μένει να ξεκαθαρίσει τις επόμενες ημέρες.

Ο ίδιος φωτογραφίζει το πεδίο των επιχειρούμενων παρεμβάσεων. Αναφέρει για παράδειγμα ότι ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος διπλός. Επιβάλλεται από το πρώτο τετραγωνικό ιδιόκτητης ακίνητης περιουσίας σε όλους αλλά συνοδεύεται και από ένα καπέλο συμπληρωματικού φόρου για όσους έχουν ακίνητη περιουσία πάνω από 300.000 ευρώ.

Με βάση τις κυβερνητικές διακηρύξεις αναδιανομής των φορολογικών βαρών, το πρώτο πεδίο διερεύνησης παρεμβάσεων είναι ακριβώς αυτή η ισορροπία ανάμεσα στα έσοδα από το φόρο όλων και το φόρο των «πλουσίων».

Τώρα κατά πόσον με την αγορά ακινήτων κλινικά νεκρή επί χρόνια και τις αντικειμενικές αξίες κολλημένες στα επίπεδα του 2007 όποιος έχει ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ θεωρείται μεγαλοϊδιοκτήτης σηκώνει πολλή κουβέντα.

Αν πάντως η κυβέρνηση αποφασίσει να αυξήσει το συμπληρωματικό φόρο μπορεί να το κάνει με δύο τρόπους. Είτε αυξάνοντας τους συντελεστές, είτε μειώνοντας το όριο πάνω από το οποίο επιβάλλεται ο φόρος π.χ. στις 250.000 ευρώ. Το πρακτικό αποτέλεσμα θα είναι επιβαρύνσεις στους μεσαίους και μεγάλους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας ώστε να δημιουργηθούν κάποια περιθώρια ελαφρύνσεων στα χαμηλά κλιμάκια.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι οι μεγαλοϊδιοκτήτες είναι λίγοι ενώ από την άλλη πλευρά οι μικροϊδιοκτήτες είναι η συντριπτική πλειονότητα.

Τα στοιχεία που συνθέτουν τον χάρτη της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων είναι αποκαλυπτικά. Λιγότεροι από 300.000 φορολογούμενοι εκλήθησαν πέρυσι να πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο, σε σύνολο 6,1 εκατομμυρίων ιδιοκτητών οι οποίοι έλαβαν ραβασάκι ΕΝΦΙΑ.


Στοιχεία Επικοινωνίας


Λογιστικό Γραφείο
Ροδούλα Σακογιάννη-Κοσκινά
Παπαναστασίου 70
41221, Λάρισα
Τηλ. 2410-257923
E-mail
[email protected]