fpa

Φ.Π.Α.

Άνοιξε η νέα εφαρμογή του ΦΠΑ στο Taxis: Δείτε το νέο έντυπο

Διαθέσιμη είναι στο Taxis η εφαρμογή υποβολής δήλωσης ΦΠΑ για το 3ο τρίμηνο 2015 και τον 9ο μήνα 2015 με νέα έκδοση του εντύπου Φ2.

Η δήλωση ΦΠΑ παρέμενε εκτός για αρκετές ημέρες λόγω των διαδικασιών αναβάθμισης και της ενσωμάτωσης των αλλαγών που έγιναν όπως προέβλεπε εγκύκλιος της ΓΓΔΕ.

Το νέο έντυπο περιλαμβάνει και την αναγραφή των ποσών του ΦΠΑ που θα παρακρατούν απευθείας και αυτόματα οι τράπεζες όπως ορίζει το νέο μνημόνιο για την είσπραξη του φόρου προστιθέμενης αξίας Νέος κωδικός - ο «404» - στον οποίο θα εμφανίζεται ο «φόρος που έχει δεσμευτεί μέσω τραπεζών» προστέθηκε στο νέο έντυπο δήλωσης του ΦΠΑ, το οποίο θα υποβάλλεται από όλους τους υπόχρεους μετά την 1η Οκτωβρίου.

Στις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλουν οι υποκείμενοι που υποχρεούνται σε τήρηση διπλογραφικού λογιστικού συστήματος για πράξεις που πραγματοποιούνται από 20 Ιουλίου 2015 έως και 31 Αυγούστου 2015 και υπάγονται στον συντελεστή ΦΠΑ 6% ή 4%, αυτές καταχωρούνται στο έντυπο ΦΠΑ ως εξής:

Η φορολογητέα αξία καταχωρείται στους κωδικούς «302» και «305» αντίστοιχα.

Ο φόρος που αναλογεί στην ανωτέρω φορολογητέα αξία, υπολογιζόμενος με συντελεστή 6,5% ή 5% καταχωρείται στους κωδικούς «332» και «335» αντίστοιχα και η διαφορά του φόρου μεταξύ των δύο συντελεστών, 6% και 6,5% καθώς και 5% και 4%, καταχωρείται στον κωδικό «402» του εντύπου «Λοιπά προστιθέμενα ποσά».

Η ίδια ως άνω φορολογική αντιμετώπιση θα πραγματοποιείται για δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλονται από όλους τους υποκείμενους έως στις 1.10.2015, με τη χρήση του εντύπου ΦΠΑ, για φορολογικές περιόδους με έναρξη και λήξη από 1.7.2015 έως και στις 29.9.2015, λόγω παύσης εργασιών ή άλλη αιτία.

Στις δηλώσεις ΦΠΑ που υποβάλλουν οι υποκείμενοι που υποχρεούνται σε τήρηση απλογραφικού λογιστικού συστήματος για το τρίτο τρίμηνο του έτους 2015, οι πράξεις που έχουν πραγματοποιηθεί από 1η Ιουλίου 2015 έως και 19 Ιουλίου 2015 και υπάγονται στον συντελεστή ΦΠΑ 6,5% ή 5%, καταχωρούνται στο έντυπο ΦΠΑ ως εξής:

Η φορολογητέα αξία καταχωρείται στους κωδικούς «302» και «305» αντίστοιχα.

Ο φόρος που αναλογεί στην ανωτέρω φορολογητέα αξία, υπολογιζόμενος με συντελεστή 6% ή 4%, καταχωρείται στους κωδικούς «332» και «335» αντίστοιχα και η διαφορά του φόρου μεταξύ των δύο συντελεστών 6% και 6,5% καθώς και 5% και 4%, καταχωρείται στον κωδικό «422» του εντύπου «Λοιπά αφαιρούμενα ποσά».


Νέοι Συντελεστές ΦΠΑ - Δείτε την διευκρινιστική εγκύκλιο με τις αλλαγές αναλυτικά

Ο κανονικός συντελεστής και ο μειωμένος συντελεστής παραμένουν 23% και 13% αντίστοιχα ενώ ο υπέρ-μειωμένος συντελεστής διαμορφώνεται σε 6%. Η μείωση κατά 30% στα νησιά συνεχίζει να ισχύει και οι συντελεστές διαμορφώνονται σε 16%, 9% και 4%.

Βαριά θα είναι τα φετινά εκκαθαριστικά της εφορίας και δυστυχώς, του χρόνου μπορεί να τα αναπολήσουμε.

Του χρόνου, με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, έχουμε ήδη «καπαρώσει» αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες ενώ προ των πυλών βρίσκεται η ενσωμάτωση της έκτακτης εισφοράς στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και νέες αλλαγές οι οποίες, όπως αποκαλύπτει το Μνημόνιο, θα πρέπει να φέρουν πρόσθετα έσοδα 1,5 δισ. ευρώ.

Αυτά όμως, θα τα βρούμε μπροστά μας στη συνέχεια.

Επί του παρόντος, τα στοιχεία της ΓΓΔΕ για την εκκαθάριση περίπου 5,8 εκατομμυρίων δηλώσεων δείχνουν χρεωστικό ραβασάκι για τέσσερις στους δέκα φορολογούμενους και συνολικό «πακέτο» φόρων 3,1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, από τις 5.774.893 φορολογικές δηλώσεις οι οποίες είχαν εκκαθαριστεί έως χθες, προέκυψαν 2.413.624 χρεωστικά εκκαθαριστικά τα οποία μοιράζονται πρόσθετους φόρους 3,112 δισ. ευρώ.

Η πρώτη δόση, για όσους υπέβαλλαν τις δηλώσεις τους έως τις 19 Ιουλίου, έπρεπε να καταβληθεί έως το τέλος Ιουλίου, για τους υπόλοιπους η προθεσμία έληξε την περασμένη Δευτέρα και οι προθεσμίες για επόμενες δύο δόσεις είναι κοινές για όλους: έως το τέλος Σεπτεμβρίου η δεύτερη δόση, έως το τέλος Νοεμβρίου η τρίτη δόση.

Για μία ακόμα χρονιά, οι εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου Οικονομικών υποδεικνύουν μαζική χρήση των πιστωτικών καρτών από τους φορολογούμενους για την πληρωμή των φόρων εισοδήματος , προκειμένου αφενός να λάβουν την έκπτωση 2% από την εφάπαξ εξόφληση, αφετέρου να σπάσουν σε πολλές δόσεις – χωρίς ρύθμιση- την οφειλή τους, με όχημα την πιστωτική τους κάρτα.

Αυτή άλλωστε είναι μία από τις παραμέτρους αύξησης των δημοσίων εσόδων τον Αύγουστο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα έσοδα ήταν τον περασμένο μήνα υψηλότερα κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο.

Η δεύτερη και ίσως σημαντικότερη παράμετρος αύξησης των δημοσίων εσόδων τον Αύγουστο είναι ότι οι στόχοι είχαν τεθεί με την παραδοχή ότι η πρώτη δόση φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων θα είχε εισπραχθεί τον Ιούλιο, οπότε και σημειώθηκε δραματική υστέρηση.

Ο λογαριασμός της εφορίας, ακόμα δεν έχει κλείσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες χθες υπεβλήθησαν περισσότερες από 20.000 δηλώσεις (χωρίς πρόστιμο αλλά με προσαύξηση φόρου κατά 0,73% η υποβολή έως την Παρασκευή) και προχθές επιπλέον 27.000.

Αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι σήμερα και αύριο αναμένονται και οι...τελευταίοι περίπου 50.000. Μετά τις 4 Σεπτέμβρη, όσοι υποβάλλουν εκπρόθεσμα τις δηλώσεις τους εκτός από την προσαύξηση φόρου θα επιβαρύνονται και με πρόστιμο 100 ευρώ.


Στοιχεία Επικοινωνίας


Λογιστικό Γραφείο
Ροδούλα Σακογιάννη-Κοσκινά
Παπαναστασίου 70
41221, Λάρισα
Τηλ. 2410-257923
E-mail
[email protected]